Projecten

Nieuwbouw MFA

Het nieuwe gebouw bestaat uit een dorpshuis, een multifunctionele gymzaal en ruimtes voor 1e lijnszorg. Samen met een nieuwe, grote speeltuin is het een ontmoetingsplaats voor alle generaties waarbij de gezamenlijke activiteiten bijdragen aan de leefbaarheid en vitaliteit van de dorpsgemeenschap.

Innovatie
Het gebouw is volledig demontabel met een geprefabriceerd houten casco dat hergebruik mogelijk maakt bij veranderende wensen in de tijd. Alleen de fundering en begane grondvloer zijn in beton.

Duurzaamheid
Alle materialen zijn onbehandeld en naturel toegepast en hebben een hoge duurzaamheidsprestatie. Als instrument is de GPR gebruikt.

De gemeente Veere heeft besloten het gebouw energieneutraal te maken door de toepassing van het maximale aantal PV-panelen. Daarmee is de energetische score met een 10 maximaal, maar de milieuscore lager als gevolg van productie van de panelen.

Het lage dak is voorzien van sedum en heeft daardoor een goede waterretentie en stimuleert de biodiversiteit. Ook illustreert deze zichtbare afwerking de natuurlijke benadering en duurzaamheid.

Bij de uitwerking zijn diverse relicten uit de oude gebouwen hergebruikt. De oude windveer is opnieuw verzinkt en markeert de ‘schoorsteen’ die diverse aan- en afvoeren omhult. De bar is in samenspraak geschetst en door de gebruikers zelf gemaakt van deuren uit het oude dorpshuis en bewaarde vloerdelen uit de pastorie.

Ontwerp: Grosveld Bekkers Van der Velde Architecten
Opdrachtgever: Gemeente Veere
BVO: 1000m2
Start- oplevering : 2021-2023
Fotograaf: Michel Kievits

Deel dit bericht
Terug naar overzicht