Actueel

1 december 2023

Restauratie torenspits Maartenskerk ‘s-Gravenpolder

De Maartenskerk in ‘s-Gravenpolder heeft zijn torenspits weer terug. Die is dinsdagochtend met een telescoopkraan weer op de kerk gehesen.

Er stond een mooi artikel van in de PZC afgelopen donderdag: Uit onderzoek bleek al vrij snel dat een simpele restauratie niet genoeg was”, licht wethouder Kees Weststrate de werkzaamheden toe. ,,Er bleek dat er schimmel in zat en dat was niet meer te repareren. Dus daarom is de hele torenspits van top tot teen nagebouwd.”

Dat nabouwen gebeurde in ‘s-Gravenpolder zelf, bij Bouwbedrijf Schrijver. ,,Koos van de Slikke heeft het helemaal uitgetekend”, vertelt Adriaan Offermans van het bouwbedrijf. ,,En ik heb de spits helemaal opnieuw opgetrokken. Vanaf de schenkel (de onderste houten ring) tot aan het zinken dak. Als hout hebben we Oregon pine en eikenhout gebruikt. De oude toren was nog van grenen. Alles is gelijmd met epoxielijm. Dat zorgt voor minder scheuren.”

Heel specialistisch werk

Dat de reconstructie goed is gelukt, blijkt even later als het ongeveer 1500 kilo wegende gevaarte weer terug staat op de kerktoren. Ook de projectleider namens de gemeente, Lex van de Vijver, is er blij mee. Al heeft het de gemeente ook best een flink bedrag gekost: ,,Het budget voor de hele operatie was 165.000 euro. Dat is best een heel bedrag, maar daar zitten ook alle onderzoeken en dergelijke in verrekend. En het herbouwen van de spits is heel specialistisch werk. Dat heb ik zelf ook gezien toen ik op de werkplaats ben gaan kijken. Alles is met de hand gedaan, er kon niks over een zaagbank.”

Deel dit bericht
Terug naar overzicht