Actueel

25 juni 2021

Nieuwbouw appartementencomplex De Leeuwerik Halsteren

Vogelenzang is een bekend project voor Bouwgroep Schrijver. In 2018 zijn we bij de ontwikkeling betrokken geraakt door een aanbesteding voor de verschillende bouwprojecten in dit gebied: nieuwbouw van De Nachtegaal en aan ’t Lindeke en de vernieuwing van De Merel en De Kievit.

De sloop van het oude woongebouw de Leeuwerik is in volle gang. Daarmee is de laatste fase van de vernieuwing van Vogelenzang in gang gezet, de nieuwbouw van het gebouw De Leeuwerik. De oude Leeuwerik bestond uit 36 woningen; kleine appartementen en op de bovenliggende verdiepingen maisonnettes. Het gebouw dateerde uit 1982 en heeft een typische jaren 80 bouwstijl. Het afgelopen jaar hebben we met onze partners onderzoek gedaan naar de beste haalbare optie voor de toekomst van De Leeuwerik. Architect RoosRos heeft voor ons een eigentijds ontwerp gemaakt. Samen met Stadlander zijn we tot het ontwerp gekomen dat nu op tafel ligt.

De keuze is uiteindelijk gemaakt om het totale gebouw te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. Dit biedt tevens de kans om een totale vernieuwing van uitstraling te krijgen en de indeling van de woningen te optimaliseren. De Leeuwerik bevindt zich centraal in het plangebied de Vogelenzang en heeft zodoende verbinding met het plein en beide parkeerplaatsen. De hoofdmassa bestaat uit drie delen: twee lage delen en een hoger deel. Deze drie staan ook echt los van elkaar, om zo geen grote dichte wanden langs de straat te maken. De hoofdentree ligt aan het plein en verbindt deze drie bouwdelen met elkaar, door zwevende galerijen. Alle bergingen t.b.v. de appartementen liggen aan de achterzijde, uit het zicht. Een private plek van ontmoeting is in deze kom bedacht. Daar is het kruispunt van ontmoeting. In de voorgevel zijn grote raampartijen ontworpen, ook de grote uitstekende balkons vallen direct op. De Leeuwerik heeft een mooi lichtbruin verenkleed, met een gestreepte licht geelbruine borst en een witte buik. Deze kleuren komen stuk voor stuk terug in de diverse bouwkundige onderdelen, van balkons tot gevelsteen. De twee lage bouwdelen hebben donker metselwerk. Accenten in het metselwerk zorgen voor een speels geheel.

De nieuwe Leeuwerik belooft dus echt een blikvanger te worden voor Vogelenzang als dorpshart van Halsteren! Nu al is het gebied Vogelenzang aanzienlijk opgeknapt. Merkbaar is dat het bruisende winkelhart nog meer tot leven komt. Met de gezellige Huiskamer van Halsteren en de vriendelijke inrichting van het plein is het een plek van ontmoeting geworden. Het sluitstuk van deze hele ontwikkeling mag nu gebouwd worden. Wij zijn blij ons steentje daar aan bij te mogen dragen.

 

 

Deel dit bericht
Terug naar overzicht